Saturday, 22 September 2012

Resepi Ayam Goreng Masak Kicap Lada Hitam

Salam.

Sebagai memenuhi permintaan Kak UmmiRosma di Brunei, di sini Nur serta resepi lauk kegemaran Nur.

"Lepas ni Kak UmmiRosma bolehlah cuba ye.. Gerenti sedapppp!!!"


Resepi Ayam goreng masak kicap lada hitam

Sumber resepi : Bonda tersayang
 
Bahan2 :
1/2 ekor ayam-dipotong kecil
10 ulas bawang merah-dimayang halus
3 ulas bawang putih-dihiris halus
Halia sebesar ibu jari-dicincang halus
Kulit kayu manis, Bunga lawang
1/2 senduk kicap manis
1/2 senduk kicap masin
2 camca lada hitam-ditumbuk halus
Cara2 membuatnya :
1. Ayam yang telah dipotong kecil2 dilumurkan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, kemudian digoreng terlebih dahulu kemudian diketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali, kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan lada hitam sehingga bawang merah tersebut kekuning-kuningan.
3. Kemudian kecilkan api, dan masukkan kicap manis, kicap masin dan ayam yang telah digoreng tadi.
4. Gaul ayam sehingga rata dan kemudian bolehlah dihidangkan.
 
Catatan : Ayam boleh digantikan dengan ikan contohnya ikan kerisi, ikan merah atau ikan tenggiri yang telah digoreng bersama garam kunyit terlebih dahulu. Sekiranya suka, bolehlah menghias dengan hirisan daun sup dan daun bawang.

Selamat mencuba.. :)

Resepi Chocolate chips Cookies Ala Famous Amous

Resepi Chocolate chips Cookies Ala Famous Amous
Sumber : http://cetusanrasa-nba.blogspot.com/2011/10/resepi-chocolate-chips-cookies-ala.html

Terima kasih pada Kak Ina (pemilik asal resepi ini).
Cookies yang telah siap dibakar.
Adunan sebelum dan selepas dibakar.

Sumber Asal Resepi :
http://www.kakinakl.com/2010/09/resepi-chocolate-chips-ala-famous-amos.html
 
Ditaip semula oleh Nur Cetusan Rasa
 
Bahan2 1 :
1 cawan butter - (Nur guna 250 gram butter jenama Farmcow)
1 cawan gula halus
1 cawan gula perang/brown sugar – (Nur guna ½ cawan sahaja - sesuai untuk yg tidak suka terlalu manis)
-Ketiga2 bahan ini dipukul sehingga kembang.
Bahan2 2:
2 biji telur
1 sudu kecil vanilla
Bahan2 3 :
1 ½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
1 sudu kecil soda bicarbonate – (Nur tak masukkan pun.)
2 ½ cawan oat –dikisar halus (Nur ganti oat dengan 1 1/2 cawan Nestum yang dikisar halus)
12 oz. chocolate chips (Nur guna 1 cawan chocolate chips jenama Van Houten)
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder
1 ½ cawan kekacang (dicincang)- terpulang sama ada nak masukkan walnut, almond atau hazelnut- (Nur tak masukkan pun)
9 oz. Chocolate Cadbury/ coklat masakan - diparut - (Nur tak masukkan pun)
Cara-cara Membuat:
1. Pukul butter dengan gula halus dan gula perang hingga gebu.
2. Masukkan Bahan2 2 iaitu telur dan vanilla.
3. Kemudian masukkan kesemua Bahan2 3 dan gaul hingga rata.
4. Kemudian sudukan adunan ke dalam loyang dalam jarak 2 inci. – (Nur kepal2 sahaja dan kemudian taburkan lebihan chocolate chips di atas adunan cookies sebelum dibakar. Dulang pembakar Nur sapukan dengan marjerin supaya tidak melekat. Kak Ina KL gunakan kertas minyak dan letakkannya di atas dulang pembakar. Perhatian : Jangan sudukan terlalu besar sebab adunan akan kembang)
5. Kemudian bakar dalam ketuhar selama 20 minit pada suhu 170 darjah Celcius.- (Nur bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah Celcius untuk lebih rangup. Menurut Kak Ina KL, semuanya bergantung pada oven masing-masing)
6. Sejukkan pada redai dan masukkan dalam bekas kedap udara.
Terima kasih buat Kak Ina KL kerana berkongsi resepi ini dengan kami semua.
Kepada mereka yang rajin mencuba resepi baru, anda tak rugi untuk mencuba.. Resepi ni sangat mudah dan Nur dapat hasilkan sebanyak 3 balang cookies untuk satu aduanan. Boleh rujuk gambar di entri INI.
Ok selamat mencuba (^_^)

 
 


UPDATED

Thanks to Kak UmmiRosma (dari Brunei) di atas entrinya. Beliau dan anak2nya telah sama mencuba resepi ni. Ini linknya..