Saturday 22 September 2012

Resepi Keladi Goreng dan Sambal Kicap

Keladi yang belum digoreng yang dipotong memanjang.

Resepi Keladi Goreng dan Sambal Kicap

Sumber : http://cetusanrasa-nba.blogspot.com/2012/05/keladi-goreng-cicah-sambal-kicap.html
 

Cara2 Untuk Membuat Keladi Goreng :
1) 2 sudu besar ketumbar ditumbuk bersama 3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih hingga lumat.

2) Kemudian bahan yang telah ditumbuk tadi digaulkan bersama sedikit serbuk kunyit dan garam halus (secukup rasa).

3) Tambahkan sedikit tepung serbaguna Kentucky dan gaul hingga rata.

4) Jika terlalu kering, renjiskan sedikit air.

p/s : Lebih sedap jika adunan ni diperap bersama keladi tadi.

5) Kemudian goreng keladi tadi hingga berwarna kekuningan.

Keladi yang sedang digoreng di atas kuali.

Bahan2 untuk membuat sambal kicap yang dimasukkan di dalam blender.


Sambal kicap

Cara2 membuatnya :

1) Lada merah, cili api (ikut suka) dan lebih kurang 2 ulas bawang putih digoreng dengan sedikit minyak hingga layu.

2) Kemudian kisar bersama gula, kicap dan sedikit air asam jawa hingga halus. Jika tidak suka pedas, belah lada dan cili api tadi dan basuh bijinya supaya kurang pedas.


Keladi goreng yang telah siap. Dimakan bersama sambal kicap.




SELAMAT MENCUBA!

No comments: