Salam buat
semua,
Tentu kaum ibu
sedang sibuk di dapur menyiapkan juadah makan tengah hari. Anda masak apa hari
ni? Ada tak yang teringin nak makan asam pedas batang keladi. Kebetulan, hari ni
Nur ingin berkongsi langkah2 untuk membuat menu kegemaran Nur iaitu Asam Pedas Batang Keladi.
Asam Pedas Batang
Keladi
Sumber resepi : Bonda Kesayanganku.
1) Pertama sekali,
anda perlu basuh sayur batang keladi yang telah dipotong2 memanjang (anggaran 2
inci) dan rebuskan di dalam air mendidih sehingga empuk dan layu.
2) Kemudian
kisarkan bahan2 untuk menumis.
Bahan2 yang
perlu dikisar :
Segenggam ikan
bilis, 4 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih.
(Bergantung pada
kuantiti batang keladi yang direbus tadi.)
3) Blender cili
kisar : Anggaran 2 senduk (ikut pada kuantiti batang keladi yang hendak
dimasak)
4) Inilah rupa
batang keladi yang telah direbus sehingga empuk.
5) Tapis dan toskan airnya.
6) Panaskan minyak
di dalam periuk, kemudian tumiskan bahan2 ysng dikisar tadi sehingga naik
bau.
7) Kemudian
masukkan cili kisar dan kacau hingga rata. Pastikan cili kisar tadi benar-benar
masak (Tambahkan sedikit minyak, jika perlu)
8) Selepas itu,
masukkan 2 sudu besar gula (secukup rasa).
9) Masukkan juga
sedikit air asam jawa.
10) Selepas ni
masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
(Kuantiti air
bergantung pada kuantiti batang keladi tadi. Pastikan kuah asam pedas yang
dimasak tidak terlalu cair.)
11) Jangan lupa
masukkan juga garam (secukup rasa) dan bahan perisa (jika suka).
12) Akhir sekali
masukkan batang keladi yang telah direbus tadi dan kacau hingga rata. Biarkan
mendidih. Setelah mendidih, tutup api dan asam pedas batang keladi telah sedia
untuk dihidang.
13) Inilah rupa,
asam pedas batang keladi yang siap untuk dihidangkan.
Inilah menu
kegemaran Nur dimakan bersama ikan goreng.
Menu wajib setiap
kali pulang ke kampung.
Resepi ni Nur
kongsikan hasil tunjuk ajar bonda tersayang.
SELAMAT
MENCUBA...
No comments:
Post a Comment